Miaoli

Jednoho dubnového víkendu se nás ujala skupina Janiných taiwanských kamarádů. Rozhodli se nám ukázat festival masek konající se uprostřed Taiwanu ve městě Miaoli. Jelo se autem. Festival se odehrával ve velkém zábavním parku (něco na způsob pražského Výstaviště). Areál byl v tuto dobu mimo sezónu dost opuštěný. Přesto fungovaly některé stálé atrakce jako vodní autodrom (autíčka plavala v nevelkém bazénu, poháněna motorem) a centrifuga. Když jsme v parku našli hlavní dějiště festivalu masek, začínalo právě vystoupení taiwanské tradiční skupiny bubeníků. Nalíčení jako asijští ďáblové před krvavou bitvou tloukli do asi metrových bubnů. Mělo to spád.


Vystoupení taiwanských bubeníků

Na dalším programu byly slovanské tanečnice a pastevci krav. Pastevci byli ověšeni mnoha kravskými plechovými zvonci a jediné, co dělali, bylo, že čas od času nadskočili a včechny zvonce disharmonicky zahlučely. Pro Taiwance možná exotika, ale nám se to zdálo velmi nenáročné až hloupé. Nakonec si pastevci nasadili na hlavu asi 2m vysoké konstrukce z peří dravců, alias masky - jinak by tu asi nevystupovali. Prý tradiční maska pro námluvy. Vypadali dost srandovně.


Vystoupení slovanských pastevců.

Po skončení těchto vystoupení jsme navštívili některé atrakce (ty byly ve velmi drahém vstupném do areálu zdarma), najedli se v nepříliš dobrém občerstvení a vyrazili na dlouhou cestu do Taipeje.

  
Klasické focení v taiwanském stylu; nakonec jsme se museli vyfotit i my dva

Na zpáteční cestě jsme se stavili ještě ve městě pověstném svými pouličními stánky s občerstvením. Je to ale občerstvení v taiwanském slova smyslu. Tedy slepičí pařátky, kachní krky, opékaná rýže se sraženou krví a další výstřednosti. Honza okusil enormně sladký nápoj z cukrové třtiny, ale to bylo tak všechno, na co si troufl. Ale zahlédli jsme kuriozitu i na taiwanské poměry: prase, které si jako domácí mazlíček vykračovalo na procházce za motorkou.


Venčíme prase.